Pakistan: Frige den norsk-balochiska människorätts aktivisten Ehsan Arjmandi

 

Ehsan Arjmandi en norsk-balochisk politiker blev arresterad av den Pakistanska underrättelsetjänsten ISI för några dagar sedan.

 

Enligt hans släktingar som följden med honom samt balochiska källor i Pakistan grepps han när han var på väg från Mand[1] till hamnstaden Karachi.

 

Enligt ögonvittnen stoppades alla bussar och andra fordon som kom från Balochestan till Karachi. Passagerarna förhördes en efter en. Efter några korta frågor till Ehsan satte de ögonbindel på  honom och fördes bort till okänd plats.

 

Ehsan är norsk medborgare och varit en aktiv människorättskämpe som figurerat i tidningar och tidskrifter med bild. Han har kritiserat de iranska och pakistanska regimernas förtryck och grymma apartheidliknande politik mot det balochiska folket.

 

Det finns en stor risk att den Pakistanska regimen överlämnar Ehsan till de Iranska myndigheterna. Motiveringen kan vara att Ehsan ursprungligen kommer från den av Iran ockuperade delen av Balochestan och räknas även som iransk medborgare.

 

Den pakistanska regimen har under de senaste åren överlämnat ett tio tal balochiska politiska flyktingar till den iranska regimen som har torterats av Iran och flertalet av dem har avrättats.

 

Vi vädjar till Amnesty International och den norska regeringen att göra sitt yttersta för omedelbar och villkorslös frigivning av Ehsan Arjmandi. Om inget görs kommer han med stor sannolikhet att överlämnas till Iran där utsätts han för tortyr och riskerar avrättning.

 

 

M. Baloch

 

Baloch Community – Sweden

 

Göteborg 2009-08-09

 

Kontakt: Baloch.community.se@gmail.com

http://baloch-community-sweden.blogspot.com/

 


 

[1] en gränsstad till den av Iran ockuperade delen av Balochestan